nl en
Gouden dodenmasker prinses van Chen, The Great Liao, Drents Museum

Tentoonstellingen

t/m 1 mei 2017, Cai Guo‐Qiang‐ My stories of painting, Bonnefantenmuseum Maastricht
Op 29 september 2016 ontving Cai Guo‐Qiang (1957, Quanzhou, Fujian, China) de Bonnefanten Award for Contemporary Art 2016 (BACA). De BACA is de belangrijkste prijs windows 10 home key voor internationale beeldende kunst in Nederland en werd in 2016 voor de negende keer uitgereikt. De Award is een eerbetoon aan een levende niet‐Westerse kunstenaar met een uitzonderlijk oeuvre en aanwijsbare invloed op andere kunstenaars, tentoonstellingsmakers en kunstprofessionals. My Stories of Painting is de eerste tentoonstelling die de nadruk legt op de schilderkunst van Cai Guo‐Qiang. Het overgrote deel bestaat uit een verkenning van diverse schildertechnieken en formaten, met meer dan honderd werken uit verschillende periodes in zijn leven.
http://www.bonnefanten.nl/nl/tentoonstellingen/cai_guo_qiang

t/m 9 mei 2017, A Buddha in the Backyard, Universiteitsbibliotheek Leiden
A Buddha in the Backyard: Asia as a Source of Inspiration laat zien hoe wij ons omringen met elementen uit Aziatische culturen en geeft een inkijk in de rijke Azië collectie van de universiteit. De tentoonstelling is van 26 januari tot 9 mei te bezichtigen in de expositieruimte van de Universiteitsbibliotheek en is de eerste van een reeks van drie tentoonstellingen in het Leiden Asia Year, georganiseerd door de Universitaire Bibliotheken Leiden. https://www.universiteitleiden.nl/agenda/2017/01/tentoonstelling-a-buddha-in-the-backyard

 

t/m 11 juni 2017, Ema. Tastbare gebeden, Museum SieboldHuis Leiden
Van 17 maart t/m 11 juni 2017 geeft Japanmuseum SieboldHuis inkijk in de Japanse religieuze en medische wereld met de tentoonstelling ‘Ema; Tastbare gebeden’. Ruim 200 ema uit een unieke particuliere verzameling worden voor het eerst aan het publiek tentoongesteld.
http://www.sieboldhuis.org/tentoonstellingen/ema-tastbare-gebeden

t/m 9 juli 2017,  Sexy Ceramics, Keramiekmuseum Princessehof Leeuwarden
Vanaf 27 augustus presenteert het Princessehof een zinderende tentoonstelling over erotiek en keramiek. Sexy Ceramics doorloopt aan de hand van Aziatische en Westerse keramiek alle fases van het liefdesspel. Van de eerste aanraking en voorzichtige hofmakerij tot expliciete seks. Klassieke Griekse vazen, verfijnd Aziatisch porselein en moderne buy windows 10 home key keramiek nemen de kijker mee in de wereld van seks en verleiding. Er is aandacht voor verborgen symbolen, suggestieve vormen en expliciete objecten, maar ook voor de sensualiteit van het materiaal klei zelf.
www.princessehof.nl/sexyceramics

t/m 9 juli 2017, Verboden Porselein, Museum Prinsenhof Delft
Ming-porselein uit China wordt al eeuwenlang bewonderd, bestudeerd en nagemaakt. Als er aan het begin van de jaren tachtig van de 20ste eeuw bij de sloop van gebouwen in Jingdezhen verschillende porseleinovens worden gevonden, wordt deze kans benut om veel van de porseleinschatten op te graven. Het belang van deze archeologische vondst is niet te onderschatten: het gaat om het aller vroegste porselein dat speciaal in opdracht van de keizers van China werd vervaardigd. In Verboden porselein – Exclusief voor de keizer krijgen deze verborgen en fijn gedecoreerde objecten na 500 jaar alsnog de aandacht die zij verdienen. Met deze tentoonstelling heeft Museum Prinsenhof Delft een primeur, want de archeologische schatten worden voor het eerst buiten Azië getoond.
http://prinsenhof-delft.nl/agenda/35-tentoonstellingen-uitgelicht/351-verboden-porselein

 

t/m 20 augustus 2017, Barbaren & Wijsgeren, Frans Halsmuseum Haarlem
De tentoonstelling Barbaren & Wijsgeren belicht de wederzijdse beeldvorming tussen China en Nederland in de zeventiende eeuw. Nederlanders waren gefascineerd door de cultuur van het ‘Hemelse Rijk’, Chinezen verbaasden zich over de Nederlandse ‘roodharige barbaren’. Een keur aan schilderijen, tekeningen, porselein en modellen brengt de culturele uitwisseling in kaart. De tentoonstelling is te zien in het Frans Hals Museum van 25 maart tot en met 20 augustus 2017.
http://www.franshalsmuseum.nl/nl/tentoonstellingen/barbaren-wijsgeren/

t/m 27 augustus 2017, Genghis Khan, Nationaal Militair Museum Soest
Een indrukwekkende tentoonstelling over het leven van Genghis Khan. Zijn krijgsmacht. En militaire innovaties. Met zeldzame topstukken, uitgebreide presentaties en met meer dan 200 bijzondere schatten uit het Inner Mongolia Museum te Hohhot, China.
https://www.nmm.nl/over-het-nmm/nieuws/genghis-khan

14 april t/m 17 september 2017, Cool Japan, Museum Volkenkunde Leiden
Pokémon, Hello Kitty, robots en samoerai: het zijn wereldberoemde iconen van de Japanse beeldcultuur. Japan staat bekend om eeuwenoude tradities en tegelijk is het hip and happening met opvallende visuele uitingen en een uitzinnige fancultuur. Museum Volkenkunde presenteert vanaf 14 april de grote tentoonstelling COOL JAPAN – Wereldwijde fascinatie in beeld. Deze tentoonstelling toont de populariteit van hedendaags Japan en plaatst die in een historische context. Een spectaculair vormgegeven tentoonstelling voor fans en nieuwkomers!
https://volkenkunde.nl/nl/tentoonstelling-cool-japan

 

t/m 22 oktober 2017, Porselein met karakter-Geheimen op Chinees porselein ontrafeld, Gemeentemuseum Den Haag
Sierlijke penseelstreken die tot de verbeelding spreken: Chinese karakters hebben iets magisch. Niet alleen omdat de tekens er – zeker in onze westerse ogen – zo mooi uitzien, maar ook omdat karakters prachtige symboliek bevatten en de verhalen die worden verteld vaak heel bijzonder zijn. Vanaf 25 maart laat het Gemeentemuseum porselein voor zichzelf spreken door de mysteries achter het Chinese schrift dat erop staat te ontrafelen. De tentoonstelling Porselein met karaktervertelt verhalen die je meenemen op reis door China. Verhalen over gebruiken, geloof, liefde, mythische figuren of historische gebeurtenissen.
https://www.gemeentemuseum.nl/nl/tentoonstellingen/porselein-met-karakter

23 april t/m 29 oktober 2017, The Great Liao, Drents Museum Assen
Hoe een klein nomadenvolk uitgroeide tot een supermacht in Azië. De grote archeologische tentoonstelling The Great Liao – Nomadendynastie uit Binnen-Mongolië (907-1125) vertelt het bijzondere verhaal van de machtige Liao-dynastie in de 10de en 11de eeuw. Een rijk dat zich uitstrekte over meer dan 4.000 km, van de Japanse zee in het oosten tot het Altajgebergte in het westen. Aan de hand van spectaculaire archeologische vondsten van de afgelopen 30 jaar krijgt de bezoeker een unieke inkijk in de cultuur van de Liao. Je waant je op de uitgestrekte steppe van Centraal Azië. Nog nooit eerder zijn de Liao-schatten in Nederland te zien geweest.
https://drentsmuseum.nl/nl/tentoonstellingen/great-liao

t/m 7 januari 2018, De wereld van de VOCNo Delft without China, Het Nationaal Archief Den Haag
Bijna tweehonderd jaar lang – van 1602 tot 1798 – heerst de Verenigde Oost-Indische Compagnie over de handel in het oostelijke deel van de wereld. Dat omvangrijke handelsrijk kan alleen met behulp van een grote papierstroom worden bestuurd vanuit de Republiek. Het Nationaal Archief bewaart een groot deel van het uitgebreide VOC-archief dat er nu nog is. Deze schat aan informatie vormt al jarenlang een unieke bron voor onderzoekers. De VOC-archieven zijn in 2003 door UNESCO op het Memory of the World Register geplaatst – bewijs van de ‘wereldwijde betekenis’ van deze archieven.In de tentoonstelling De wereld van de VOC ontdekt u een groot aantal van deze schatten. Ga mee op reis langs unieke kaarten, scheepsjournalen, brieven, tekeningen en nog veel meer. En laat u aan de hand van persoonlijke verhalen meenemen door de geschiedenis van de VOC.
http://www.gahetna.nl/tentoonstelling/voc

 

 

 

Internationaal

Belgium, Brussels, “Cultures” – the world arts fair; Asian Art In Brussels (AAB) & BRUNEAF” (Brussels Non European Art Fair, 2017, 07-06-2016-11-06-2016

This year’s edition of the annual Asian Art Fair. For several years now, the three organizations, AAB, BAAF and BRUNEAF, have instituted a dynamic synergy in relation to the June events to ensure their wide international recognition. Strictly speaking, there are in fact now three fairs under the umbrella name CULTURES, taking place in about 100 local galleries. Next to BAAF, there is also the “Asian Art in Brussels” (AAB) and the established “BRUNEAF” (Brussels Non European Art Fair).

Denmark, Copenhagen, Statens Museum for Kunst

Japanomania in the North 1875-1918, Until 23-04-2017

First exhibition ever held on Danish soil to demonstrate the influence of Japonisme on Danish and Nordic art. The show, arranged in co-operation with Ateneum in Helsinki and Nasjonalmuseet in Oslo, illustrates how, encountering Japanese art changed the European art scene in the second half of the nineteenth century, and the widespread enthusiasm for all things Japanese also makes itself felt in Nordic art. Compositions become more asymmetrical, and the imagery becomes more decorative, simplified and meditative. The exhibition tells the story of the advent of Japonisme through works by artists such as Edvard Munch, Vilhelm Hammershøi, Anna Ancher, L.A. Ring, Van Gogh, Albert Edelfelt and Claude Monet.

Finland, Tampere, Museum Center Vapriikki

Forbidden City — Life in the Court of Chinese Emperors, 21-04-2017-01-10-2017

The exhibition showcasing the lavish lifestyle of the Qing emperors (1644–1911) and their courts. The fine objects on display here have come to Tampere directly from the Palace Museum in Beijing. The show includes an imperial throne room and an imperial pavilion. On display are magnificent silk paintings, calligraphy, gold and jade objects, fine garments and accessories, decorative items and china. Built in 1406–1420, the Forbidden City was the mythic great centre of power, governed by the emperor, ‘the Son of Heaven’. It’s surrounded by high walls and a wide moat, which made it inaccessible to ordinary mortals. In his palace, the emperor, surrounded by thousands of courtiers, lived a highly regulated life at the pace set by numerous ceremonies. Over the centuries, the Forbidden City was home to 24 Ming and Qing emperors, the last of whom lived there until imperial rule met its end in 1911. Today, the Forbidden City is a museum city that attracts more than 15 million visitors a year. It has a well-deserved place on the UNESCO World Heritage List.

France, Paris, Musée national des arts Asiatiques Guimet

Kimono, au bonheur des dames, Until 22-05-2017

Exhibition presenting for the first time outside Japan the finest kimonos from the collection of the famous House of Matsuzakaya, founded in 1611. The show illustrates the evolution of fashion in Japan since Edo period (1603-1868) until today. It tells the story about the development of the kimono and its accessories and the reinterpretations in Japanese fashion and French contemporary. Originally developed as underwear for the aristocracy, the kimono later was being adopted by the class of the Samurai as outerwear. Finally the kimono became a common outerwear for all classes of the Japanese population. In France the kimono became popular in the middle of the 19th century during the  ‘japanism’ fashion. Fashion designers like Paul Poiret (1879-1944) and Madeleine Vionnet (1876-1975) designed kimonos based on the Japanese style. Today, of many Japanese designers such as Kenzo Takada and Yohji Yamamoto or particularly Junko Koshino claim Japanese influence. In the same way, Yves Saint Laurent, Jean Paul Gaultier, John Galliano, or Franck Sorbier, inspired by the Japan in reinterpreting the structural codes of the kimono, giving her a place on the artistic stage.

 

France, Paris, Musée Cernuschi

Autour du signe, Until 14-05-2017

Exhibition about the relationship between calligraphy and painting in the Far East. In China these were associated with poetry from the time of Tang (618-906), and have been gradually developed, from the dynasties of Song (960-1279) and Yuan (1279-1368). The exchanges between two forms of art of the brush deriving from the same source gave rise to many interpretations personal as well in China than in Korea or the Japan. The show highlights the work of Chu Teh-chun, Li Jin, Wei Ligang and Tsang-Yeul Kim.  For centuries, thousand characters in calligraphy and painting played a crucial role from the point of view of education, allowing both to remember the fundamentals of Chinese thought, of appropriating the calligraphic models from Wang Xizhi. In Korea, the printing press played an important role in the role of the broadcast of the trial. The work of Kim Tsang-yeul, who evokes print rather than handwritten signs refers in a paradoxical way this textual tradition that is revisited in an illusionist staging.

Germany, Berlin, Bode Museum

Syria antiqua – Münzen und Monumente auf der Museumsinsel, 16-06-2017-05-11-2017

Exhibition of coinage from ancient Syria. Thanks to its geographical location between the Eastern Mediterranean coast and the fertile Crescent Syria was a major cultural and commercial centre of antiquity. Not only a wide range of goods but also different cultures and religions met here. The coins of the ancient Syrian cities illustrate this cultural, religious and political constellations. As mints were located not only in the major trading cities, the port cities and oases as Laodicea, Palmyra and Damascus but also in centers of cultural and religious life as well as in Antioch on the Orontes or Emesa. Many members of the Roman imperial house, Julia Domna and her sister Julia Maesa, were from Syria, one of the most important and richest provinces of the Roman Empire.

 

Germany, Chemnitz, Staatliches Museum für Archäologie Chemnitz

Archeological treasures from Vietnam, Until 21-08-2017

In the smac, vietnamese cultural history from 30.000 b.p. and the 20th century in the area of conflict between India and China is presented. On show are some 350 outstanding archaeological and historical objects of Vietnamese history. These include scepters made of stone, mythical creatures made of Terracotta and drums made of bronze. Furthermore, the exhibition presents finds from historically important places like the Hindu temple city My Son and the imperial palace Thang Long (“Rising dragon”) in Hanoi.

Germany, Berlin, Pergamonmuseum

The Legacy of the Ancient Kings. Ctesiphon and the Persian Sources of Islamic Art, Until 23-04-2017

Exhibition about the Islamic cultures and art. Like the Islamic religion itself, Islamic art also built on its predecessors in the Middle East. Focusing on Ctesiphon, a vast landscape of ruins south of Baghdad, this show is devoted to the Persian legacy inherited by Islam. Dominated by the monumental vaulted hall of the royal palace, the Taq-e Kesra, the city today is an emblem of the grandeur and downfall of the mighty Sassanid empire, a great power in ancient Persia about which little is known today. For centuries it competed with Rome and Byzantium. In the 7th century CE, however, the conquests by the Arab armies fundamentally changed the political balance of power. Culturally, too, a transformation took place – “Islamic art” was born. Starting with a panoramic view of the world around 600 CE, it introduces a multi-cultural cultural landscape and illustrates how old techniques, ideas and motifs lived on. Many things were adopted to serve as the basis for new innovations – while others disappeared into the darkness of history.

Germany, Stuttgart, Linden Museum

Oishii! Japan’s Food Culture, Until 23-04-2017

Major exhibition about Japanese food and drinking. On show are objects from the Linden Museum as well as items on loan from home and abroad are presented. Based on the object situation, the following core themes, alongside a general introduction into the topic, become crystallized: rice cultivation and its importance for the Japanese society; sake, a “holy drink”; the role of fish, seafood and algae in the Japanese cuisine; vegetables and condiments; noodles; Bentô; food to go (picnic); the world of tea cultures (chanoyu and sencha). „Oishii!“ – „It tastes good!“ – is one of the most common words in Japan to describe food. It is an expression of culinary taste which goes hand in hand with the social and cultural identity of the one who eats. That is why food is much more than merely nutrition. It is a “total social fact” (M. Mauss) which is connected to all spheres of human living and which, if thought as a window, permits a glance at the different aspects of a culture and a society.

Germany, Stuttgart, Linden Museum

Die Farben Chinas, Monochrome Porzellane aus der Sammlung Dr. Georg Büchner, 2-04-2017-3-09-2017

Display of a selection of late monochrome porcelain from the collection of Dr. Georg Büchner.

Porcelain is one of the great Chinese inventions. Here, the beauty of pottery is based on the perfect interplay of form, glaze and decoration. Where decors are waived, the focus is entirely on the simple elegance of the colored coating. Until the end of the Roman Empire the Chinese potters succeeded through their comprehensive knowledge about clay, glazes and stains as well as by the masterful control of the burning conditions, creating colors to the bright blue of a clear sky, red, delicate speckled beans seeds or the shiny polished surfaces of bronze mirrors. While the traditional ceramics of Song dynasty (960-1279) or the monochrome glazed porcelain of the Ming period (1368-1644) were used as models the pottery masters of the Qing dynasty (1644-1911), at the same time, they developed to meet the demanding needs of their clientele, especially the Imperial Court, but also new, unusual shades. Influenced by the prevailing taste for antiquities, some of their vessels in imitation were ancient bronzes.

Ireland, Dublin, Chester Beatty Library

The Art of Friendship: Japanese Surimono Prints, Until 27-08-2017

Exhibition presenting Japanese Surimono prints from the collection of Sir Alfred Chester Beatty. The word surimono means simply ‘printed thing’. Prepared as gifts for exchange among friends and acquaintances at New Year and on other special occasions, these privately-published prints were products of the flourishing literary culture of Edo Japan. The surimono commissioned by poetry circles from the eighteenth century combine short verses composed at poetry gatherings with designs prepared by leading artists. Taking their subjects from the scholar’s desk and the literary canons of Japan and China, surimono embody the eloquence and amity of these cultivated salons and offer a glittering glimpse into a world rich in playful allusion. The most lavish of Japanese prints, the quality and refinement of surimono appealed greatly to Sir Alfred Chester Beatty and he amassed a collection considered one of the finest in the world. This year is the 60th anniversary of formal diplomatic relations between Japan and Ireland. As artistic and poetic sentiments shared to mark the passing of time and friendship’s renewal, surimono offer the perfect medium to celebrate this important occasion.

Italy, Turin, Museo d’Arte Orientale

From ancient to the new Silk Road, Until 2-07-2017

Major exhibition tracing the history of the relationship between the Orient and Europe. On show are 70 ancient works representing the history of relations between China and the West, and Italy in particular. It offers a broad panorama of the art of the ancient cultures of Asia. For at least two millennia the ancient Silk Road has linked the East and the West, encouraging contacts and allowing cultures to grow, based on scientific and cultural achievements through mediation and dialogue. Merchants, ambassadors, monks, explorers, adventurers and missionaries of various faiths, from many different places, met on the streets by comparing relentlessly customs, practices and religious beliefs. Among the highlights are little masterpieces of Chinese funerary art, a tile with polo players (1256-1335), painted in cobalt blue and luster, a rare and important artistic manifestation of Iran during the rule of the Ilkhanate of Mongolian origin, and an illustrated description of the world by father Ferdinand Verbiest (1674).

Lithuania, Vilnius, Museum of Applied Arts and Design

The Silk Road. Ancient Chinese Art, Until 18-04-2017

Exhibition featuring almost one hundred exhibits, spanning from the period of Western Zhou (1046-771 BC) to the Ming dynasties (1368-1644), and revealing the then Eastern and Western cultural interaction in the region. The Silk Road had an impact both in material and cultural life of both cultures.  This show is the first ancient Chinese art exhibition held in Lithuania, not only presenting artifacts from the Xinjiang Uyghur Autonomous Region and Henan provinces, but also exploring how the Silk Road affected East and West cultural exchanges.

Switzerland, Zurich, Park-Villa Rieter

Indian pahari painting – Horst Metzger collection, Until 06-05-2017

Exhibition showing forty works of Indian Pahari painting from the Horst Metzger Collection. The paintings originate from the workshops of the Pahari region, in the foothills of the Himalayas in north-western India, and were commissioned in the eighteenth and early nineteenth centuries by princes with a penchant for art. Most of them show scenes from wide-ranging series presenting Krishna’s life, but some illustrate texts describing the wondrous deeds of the goddesses. The works in the collection are regarded as pearls of Indian painting on account of their delicate paper, fine drawing and valuable colour pigments.

United Kingdom, Bath, Museum of East Asian Art

Hong Ling – selected, Until 2-07-2017

Exhibition presenting a small selection of works from the Hong Ling retrospective touring Europe. The show begins with early works from the late 1980s when Hong Ling completed his graduate training in western oil painting at the Central Academy of Fine Arts in Beijing (CAFA).   In the 1990s, his work was richly informed by his extensive travels across China, Asia, and many remote parts of the world.  During this time, Hong Ling also started setting up his studio residence in the region of Mount Huangshan, a picturesque UNESCO World Heritage Site, in Anhui Province in eastern China.   Since then, he has focussed exclusively on landscape painting, encapsulating the traditions of Chinese aesthetic philosophies with western painting medium. Working in parallel studios in Huangshan and Beijing, devoted to both oil and ink painting, Hong Ling’s works tell the story of one artist’s embrace of the natural world, his personal development, and his versatile creativity.

United Kingdom, Cardiff, National Museum Cardiff

Nature’s Song: Chinese Bird and Flower Paintings, Until 23-04-2017

Exhibition of traditional Chinese flower and bird paintings spanning 600 years. The show reveals the development of this art form in China from the late Ming dynasty at the end of the 16th century to recent decades. The exhibition illustrates the different formats used for flower and bird painting, from hanging scrolls to hand scrolls intended for viewing on a table top to fans which were a form of portable art. Flower and bird painting is one of the three main types of Chinese painting, along with landscape and figure painting. It developed more than 1500 years ago, reaching its peak of development about one thousand years ago in the Song Dynasty. Although it became less decorative and more realistic, it was not intended to be a simple imitation of nature. Flowers and birds were given symbolic meanings, and different styles of painting were used to convey the artist’s personality and ideas.

United Kingdom, London, British Museum

Hokusai beyond the Great Wave, 25-05-2017-13-08-2017

Exhibition about Katsushika Hokusai (1760–1849) who is widely regarded as one of Japan’s most famous and influential artists. He produced works of astonishing quality right up until his death at the age of 90. The show leads its visitors on an artistic journey through the last 30 years of Hokusai’s life – a time when he produced some of his most memorable masterpieces. Throughout the exhibition, examples of Hokusai’s work are showing the artist’s creative breadth and depth. A selection of landscapes is introduced with the iconic Great Wave – itself part of a print series of views of Mt Fuji. Intimate domestic scenes capture fleeting moments in private lives. Depictions of flora and fauna display an innate skill in representing the natural world. The artist’s imagination is given full rein in the portrayal of supernatural creatures such as ghosts and deities. The exhibition includes prints, paintings and illustrated books, many of which are on loan from Japan, Europe and the USA.

United Kingdom, London, Victoria & Albert Museum

Garnitures: Vase Sets from National Trust Houses, Until 30-04-2017

Display exploring the history of the garniture, bringing together sets of vases from 13 different National Trust houses. Early in the 17th century, the first sets in porcelain were imported from China and used for display above cupboards and chimney mantels. As the fashion spread around Europe, British and European potters made their own versions, rivaling Chinese and Japanese imports.

United Kingdom, Oxford, Ashmolean Museum

Collecting the Past: Scholars’ Taste in Chinese Art, Until 22-10-2017

Display featuring a range of Chinese paintings created by scholar-artists since the 18th century. These art works represent the tradition of collecting the past, aesthetic taste and the values of the Chinese literati who governed China for more than ten centuries. Explore the objects with which the scholars surrounded themselves in their studies, such as brush pots, ink stones, water droppers and scholar’s rocks.

United Kingdom, Oxford, Ashmolean Museum

Chinese Coins from the Scholar’s Study, 25-04-2017-24-09-2017

Display showing a selection of Chinese coins and related collectable tokens,  illustrating the evolution of Chinese writing from the seal script to modern cursive. Chinese scholars collected coins for their aesthetic quality which sometimes bore the calligraphy of an emperor.

Listing selected and edited by World Wide Travel & Entertainment News, Amsterdam, The Netherlands. Copyright 2017.  All rights reserved. Tel: 31 20 662 35 66