nl en
Kimono uit kente-doek Ontwerp Serge Mouangue (1973-); katoen, zijde (ceintuur); 2016. Foto Nina Lak

Tentoonstellingen

 t/m 20 augustus 2017, Barbaren & Wijsgeren, Frans Halsmuseum Haarlem
De tentoonstelling Barbaren & Wijsgeren belicht de wederzijdse beeldvorming tussen China en Nederland in de zeventiende eeuw. Nederlanders waren gefascineerd door de cultuur van het ‘Hemelse Rijk’, Chinezen verbaasden zich over de Nederlandse ‘roodharige barbaren’. Een keur aan schilderijen, tekeningen, porselein en modellen brengt de culturele uitwisseling in kaart. De tentoonstelling is te zien in het Frans Hals Museum van 25 maart tot en met 20 augustus 2017.
http://www.franshalsmuseum.nl/nl/tentoonstellingen/barbaren-wijsgeren/

t/m 27 augustus 2017, Genghis Khan, Nationaal Militair Museum Soest
Een indrukwekkende tentoonstelling over het leven van Genghis Khan. Zijn krijgsmacht. En militaire innovaties. Met zeldzame topstukken, uitgebreide presentaties en met meer dan 200 bijzondere schatten uit het Inner Mongolia Museum te Hohhot, China.
https://www.nmm.nl/over-het-nmm/nieuws/genghis-khan

t/m 17 september 2017, De Wereld in Huis, Aziatisch porselein- Delfts aardewerk, Groninger Museum
Zeldzame voorwerpen, waaronder Delfts aardewerk, Chinees porselein en Japans lakwerk laten zien hoe we in Nederland de wereld in huis hadden – en nog steeds hebben.
http://www.groningermuseum.nl/de-wereld-huis

t/m 17 september 2017, Cool Japan, Museum Volkenkunde Leiden
Pokémon, Hello Kitty, robots en samoerai: het zijn wereldberoemde iconen van de Japanse beeldcultuur. Japan staat bekend om eeuwenoude tradities en tegelijk is het hip and happening met opvallende visuele uitingen en een uitzinnige fancultuur. Museum Volkenkunde presenteert vanaf 14 april de grote tentoonstelling COOL JAPAN – Wereldwijde fascinatie in beeld. Deze tentoonstelling toont de populariteit van hedendaags Japan en plaatst die in een historische context. Een spectaculair vormgegeven tentoonstelling voor fans en nieuwkomers!
https://volkenkunde.nl/nl/tentoonstelling-cool-japan

t/m 22 oktober 2017, Porselein met karakter-Geheimen op Chinees porselein ontrafeld, Gemeentemuseum Den Haag
Sierlijke penseelstreken die tot de verbeelding spreken: Chinese karakters hebben iets magisch. Niet alleen omdat de tekens er – zeker in onze westerse ogen – zo mooi uitzien, maar ook omdat karakters prachtige symboliek bevatten en de verhalen die worden verteld vaak heel bijzonder zijn. Vanaf 25 maart laat het Gemeentemuseum porselein voor zichzelf spreken door de mysteries achter het Chinese schrift dat erop staat te ontrafelen. De tentoonstelling Porselein met karaktervertelt verhalen die je meenemen op reis door China. Verhalen over gebruiken, geloof, liefde, mythische figuren of historische gebeurtenissen.
https://www.gemeentemuseum.nl/nl/tentoonstellingen/porselein-met-karakter

t/m 29 oktober 2017, The Great Liao, Drents Museum Assen
Hoe een klein nomadenvolk uitgroeide tot een supermacht in Azië. De grote archeologische tentoonstelling The Great Liao – Nomadendynastie uit Binnen-Mongolië (907-1125) vertelt het bijzondere verhaal van de machtige Liao-dynastie in de 10de en 11de eeuw. Een rijk dat zich uitstrekte over meer dan 4.000 km, van de Japanse zee in het oosten tot het Altajgebergte in het westen. Aan de hand van spectaculaire archeologische vondsten van de afgelopen 30 jaar krijgt de bezoeker een unieke inkijk in de cultuur van de Liao. Je waant je op de uitgestrekte steppe van Centraal Azië. Nog nooit eerder zijn de Liao-schatten in Nederland te zien geweest.
https://drentsmuseum.nl/nl/tentoonstellingen/great-liao

t/m 7 januari 2018, De wereld van de VOCNo Delft without China, Het Nationaal Archief Den Haag
Bijna tweehonderd jaar lang – van 1602 tot 1798 – heerst de Verenigde Oost-Indische Compagnie over de handel in het oostelijke deel van de wereld. Dat omvangrijke handelsrijk kan alleen met behulp van een grote papierstroom worden bestuurd vanuit de Republiek. Het Nationaal Archief bewaart een groot deel van het uitgebreide VOC-archief dat er nu nog is. Deze schat aan informatie vormt al jarenlang een unieke bron voor onderzoekers. De VOC-archieven zijn in 2003 door UNESCO op het Memory of the World Register geplaatst – bewijs van de ‘wereldwijde betekenis’ van deze archieven.In de tentoonstelling De wereld van de VOC ontdekt u een groot aantal van deze schatten. Ga mee op reis langs unieke kaarten, scheepsjournalen, brieven, tekeningen en nog veel meer. En laat u aan de hand van persoonlijke verhalen meenemen door de geschiedenis van de VOC.
http://www.gahetna.nl/tentoonstelling/voc

Internationaal

Finland, Tampere, Museum Center Vapriikki

Forbidden City — Life in the Court of Chinese Emperors, Until 01-10-2017

The exhibition showcasing the lavish lifestyle of the Qing emperors (1644–1911) and their courts. The fine objects on display here have come to Tampere directly from the Palace Museum in Beijing. The show includes an imperial throne room and an imperial pavilion. On display are magnificent silk paintings, calligraphy, gold and jade objects, fine garments and accessories, decorative items and china. Built in 1406–1420, the Forbidden City was the mythic great centre of power, governed by the emperor, ‘the Son of Heaven’. It’s surrounded by high walls and a wide moat, which made it inaccessible to ordinary mortals. In his palace, the emperor, surrounded by thousands of courtiers, lived a highly regulated life at the pace set by numerous ceremonies. Over the centuries, the Forbidden City was home to 24 Ming and Qing emperors, the last of whom lived there until imperial rule met its end in 1911. Today, the Forbidden City is a museum city that attracts more than 15 million visitors a year. It has a well-deserved place on the UNESCO World Heritage List.

France, Nice, Musée des Arts asiatiques

Samourai, de la guerre a la voie des arts, 8-07-2017-7-01-2018

Exhibition about the fascinating world of samurai, tracing the history of these warriors and gives them life. Fierce and fearsome warriors, devoting their lives at the Bushido, a strict code that required loyalty and honor until death, samurai are the symbol of Japan’s history. Among the 250 works on show are a complete armor, helmets, masks, weapons. With the long period of peace that settled from the seventeenth century onwards, this class of warriors has, in fact, transformed into a new nobility that forms the intellectual elite of Japanese society. While practicing martial arts, the samurai then indulged in new, more refined disciplines, contrasting with the violence of the art of combat, such as calligraphy, poetry, literature, and the tea ceremony and the incense game.

France, Nice, Musée des Arts asiatiques

Samourai, de la guerre a la voie des arts, 8-07-2017-7-01-2018

Exhibition about the fascinating world of samurai, tracing the history of these warriors and gives them life. Fierce and fearsome warriors, devoting their lives at the Bushido, a strict code that required loyalty and honor until death, samurai are the symbol of Japan’s history. Among the 250 works on show are a complete armor, helmets, masks, weapons. With the long period of peace that settled from the seventeenth century onwards, this class of warriors has, in fact, transformed into a new nobility that forms the intellectual elite of Japanese society. While practicing martial arts, the samurai then indulged in new, more refined disciplines, contrasting with the violence of the art of combat, such as calligraphy, poetry, literature, and the tea ceremony and the incense game.

France, Paris, Musée national des arts Asiatiques Guimet

113 Ors d’Asie,  Until 18-09-2017

Major exhibition featuring 113 golden objects from the Guimet Museum’s own collections – some items coming from the reserves, some have been restored or newly acquired. Gold has a central role in all of Asia. It has important symbolic value in Buddhism, tantric Buddhism and to a lesser extent in Hinduism and Jainism. On show are objects selected with the eye of a goldsmith. Whether it is a tribute to the relics of deceased masters, images of revered beings, ritual objects on the altars, gold was highly sought for its perfect purity as required by the Buddhist law. It is also Buddhism that opens wide horizons to all symbolic resonances: how the luminous carnation of the Buddha could not be better evoked than by gold? Vector of Eternity, gold holds in the funerary adornment, as in the preservation of memory, a first-order function, offering the statuary to seize these factors of unity on the scale of the Asian continent, so that when gold is absent, bronze or gilded wood play substitutes.

France, Paris, Musée national des arts Asiatiques Guimet

Paysages japonais, de Hokusai à Hasui, Until 2-10-2017

Exhibition of about hundred Japanese prints from the National Collection Fund, including the famous great wave of Hokusai (under the Wave off Kanagawa, Kanagawa Oki Namiura). On show are panoramic and impressionistic visions that exalt the passage of the seasons and the famous places of Japan, urban visions and descriptions of poetic itineraries at the beginning of the Edo period, or even scenes of genre and intimacy in the art of the Great Masters Hokusai and Hiroshige who have succeeded in renewing the art of the ukiyo-E. Furthermore the exhibition also presents new prints from the modern period , including the very graphic ones of Hasui Kawase. A true documentary palette all in finesse and subtle colors, the prints presented will cover a period of three centuries and will show the reality of a geography and its territories.

Germany, Berlin, Bode Museum

Syria antiqua – Münzen und Monumente auf der Museumsinsel, 16-06-2017-05-11-2017

Exhibition of coinage from ancient Syria. Thanks to its geographical location between the Eastern Mediterranean coast and the fertile Crescent Syria was a major cultural and commercial centre of antiquity. Not only a wide range of goods but also different cultures and religions met here. The coins of the ancient Syrian cities illustrate this cultural, religious and political constellations. As mints were located not only in the major trading cities, the port cities and oases as Laodicea, Palmyra and Damascus but also in centers of cultural and religious life as well as in Antioch on the Orontes or Emesa. Many members of the Roman imperial house, Julia Domna and her sister Julia Maesa, were from Syria, one of the most important and richest provinces of the Roman Empire.

Germany, Chemnitz, Staatliches Museum für Archäologie Chemnitz

Archeological treasures from Vietnam, Until 21-08-2017

In the smac, vietnamese cultural history from 30.000 b.p. and the 20th century in the area of conflict between India and China is presented. On show are some 350 outstanding archaeological and historical objects of Vietnamese history. These include scepters made of stone, mythical creatures made of Terracotta and drums made of bronze. Furthermore, the exhibition presents finds from historically important places like the Hindu temple city My Son and the imperial palace Thang Long (“Rising dragon”) in Hanoi.

Germany, Berlin, Kunstgewerbe Museum

Vis à Vis: Asia Meets Europe, Until  30-04-2019

The Museum für Asiatische Kunst closed its doors in Dahlem in early January 2017 to prepare for reinstallation in the Humboldt Forum. This provides an opportunity to display a selection of its collections interspersed with the permanent exhibitions at the Kunstgewerbemuseum. Works from both museums will be displayed in stages, placed in associative dialogue with each other within the framework of five thematic discourses providing insights into a transfer of materials, techniques, forms, and motifs that took place over the course of multiple centuries. The exhibitions will be installed and opened to the public successively beginning in November 2017, and are expected to be completed by April 2019.

Germany, Cologne, Museum für Ostasiatische Kunst

Netsuke and Sagemono, 5-09-2017 – 27-10-2017

Exhibition presenting a selection of Netsuke and Sagemono from the collection of the Museum für Ostasiatische Kunst as well as from private collections. Since the kimono, the traditional Japanese robe, has no pockets, from the 17th century Sagemono (“hangings”) came into fashion, which were used to store personal utensils such as medicine, tobacco and whistle, money, name stamp and stamp paint. With a string the Sagemono were connected with a netsuke of carved root wood, ivory, whale or walrus tooth, horn or wood. During the suspension on the belt, the Netsuke served as a counterweight and ensured that the Sagemono was held in position. The carving of netsuke developed its own art form. Accordingly, many netsuke carry an artist’s signature. The miniature works of art often represent popular symbols of happiness or the animals of the zodiac, but also erotic motifs.

Germany, Stuttgart, Linden Museum

Die Farben Chinas, Monochrome Porzellane aus der Sammlung Dr. Georg Büchner, 2-04-2017-3-09-2017

Display of a selection of late monochrome porcelain from the collection of Dr. Georg Büchner.

Porcelain is one of the great Chinese inventions. Here, the beauty of pottery is based on the perfect interplay of form, glaze and decoration. Where decors are waived, the focus is entirely on the simple elegance of the colored coating. Until the end of the Roman Empire the Chinese potters succeeded through their comprehensive knowledge about clay, glazes and stains as well as by the masterful control of the burning conditions, creating colors to the bright blue of a clear sky, red, delicate speckled beans seeds or the shiny polished surfaces of bronze mirrors. While the traditional ceramics of Song dynasty (960-1279) or the monochrome glazed porcelain of the Ming period (1368-1644) were used as models the pottery masters of the Qing dynasty (1644-1911), at the same time, they developed to meet the demanding needs of their clientele, especially the Imperial Court, but also new, unusual shades. Influenced by the prevailing taste for antiquities, some of their vessels in imitation were ancient bronzes.

 

Ireland, Dublin, Chester Beatty Library

The Art of Friendship: Japanese Surimono Prints, Until 27-08-2017

Exhibition presenting Japanese Surimono prints from the collection of Sir Alfred Chester Beatty. The word surimono means simply ‘printed thing’. Prepared as gifts for exchange among friends and acquaintances at New Year and on other special occasions, these privately-published prints were products of the flourishing literary culture of Edo Japan. The surimono commissioned by poetry circles from the eighteenth century combine short verses composed at poetry gatherings with designs prepared by leading artists. Taking their subjects from the scholar’s desk and the literary canons of Japan and China, surimono embody the eloquence and amity of these cultivated salons and offer a glittering glimpse into a world rich in playful allusion. The most lavish of Japanese prints, the quality and refinement of surimono appealed greatly to Sir Alfred Chester Beatty and he amassed a collection considered one of the finest in the world. This year is the 60th anniversary of formal diplomatic relations between Japan and Ireland. As artistic and poetic sentiments shared to mark the passing of time and friendship’s renewal, surimono offer the perfect medium to celebrate this important occasion.

Switzerland, Zurich, Park-Villa Rieter

The Many Faces of an Ideal, Women in Indian Painting, Until 17-09-2017

Exhibition showing sixty miniatures on the theme of ‘Women in Indian Painting’. Dating from the fifteenth to the nineteenth centuries, they originate from various workshops at locations ranging from the foothills of the Himalayas to the Deccan plateau. Indian painters portrayed their female subjects with great attention to detail, dressing them in magnificent robes and endowing them with delicate features. More than taken from real life, these women represent beauty ideals.

Switzerland, Bern, villa Abegg

Material traces: Conservation and exploring textiles. Until 12-11-2017

Among the items displayed are several central Asian and Chinese very old pieces. More information on abegg-stiftung.ch.

United Kingdom, Bath, Museum of East Asian Art

Highlights  from the Collection – selected, 19-08-2017 – 22-10-2017

Exhibition featuring some of the top favourite objects from the Museum’s collection chosen by visitors of all ages, and the Museum’s trustees, staff and volunteers. The Museum’s exquisite collections represent over 7,000 years of artistry and craftsmanship from East and South East Asia. We invite visitors to take a closer look at the objects in this exhibition, and explore the rest of the Museum to discover intricate decorations and timeless designs created centuries ago.

 

United Kingdom, London, British Museum

Hokusai beyond the Great Wave, 25-05-2017-13-08-2017

Exhibition about Katsushika Hokusai (1760–1849) who is widely regarded as one of Japan’s most famous and influential artists. He produced works of astonishing quality right up until his death at the age of 90. The show leads its visitors on an artistic journey through the last 30 years of Hokusai’s life – a time when he produced some of his most memorable masterpieces. Throughout the exhibition, examples of Hokusai’s work are showing the artist’s creative breadth and depth. A selection of landscapes is introduced with the iconic Great Wave – itself part of a print series of views of Mt Fuji. Intimate domestic scenes capture fleeting moments in private lives. Depictions of flora and fauna display an innate skill in representing the natural world. The artist’s imagination is given full rein in the portrayal of supernatural creatures such as ghosts and deities. The exhibition includes prints, paintings and illustrated books, many of which are on loan from Japan, Europe and the USA.

United Kingdom, London, Victoria & Albert Museum

Purple Clay: Chinese teapots for scholarly tastes, Until 15-09-2017

Display showcasing examples of purple clay teapots in the V&A collection, including notable recent acquisitions. It considers the rise of purple clay wares and the practice of including makers’ marks and inscriptions on teapots. It also explores the establishment of modern lineages of purple clay potters and their experimentations with modern design. Teapots made of ‘purple clay’ (zisha )from Yixing, Jiangsu province, are particularly favoured by scholars in China. The hand- made, unglazed teapots are prized for their ability to retain heat and flavour. Despite its name, purple clay fires to red, pale yellow or purplish brown.

United Kingdom, Oxford, Ashmolean Museum

Collecting the Past: Scholars’ Taste in Chinese Art, Until 22-10-2017

Display featuring a range of Chinese paintings created by scholar-artists since the 18th century. These art works represent the tradition of collecting the past, aesthetic taste and the values of the Chinese literati who governed China for more than ten centuries. Explore the objects with which the scholars surrounded themselves in their studies, such as brush pots, ink stones, water droppers and scholar’s rocks.

United Kingdom, Oxford, Ashmolean Museum

Chinese Coins from the Scholar’s Study, 25-04-2017-24-09-2017

Display showing a selection of Chinese coins and related collectable tokens,  illustrating the evolution of Chinese writing from the seal script to modern cursive. Chinese scholars collected coins for their aesthetic quality which sometimes bore the calligraphy of an emperor.

Listing selected and edited by World Wide Travel & Entertainment News, Amsterdam, The Netherlands. Copyright 2017.  All rights reserved. Tel: 31 20 662 35 66