nl en
Beschermbeeld uit een traditioneel familiehuis Siberut (eiland) Sakuddei

Nieuwjaarsbijeenkomst

Op zaterdag 3 februari nodigt het bestuur van de VVAK u graag uit voor het feestelijke begin van het jubileumjaar van de VVAK met een interessante lezing over Indonesische kunst en met verrassend nieuws. Wij zullen ons 100-jarig bestaan vieren met een reeks bijzondere lezingen, speciale uitgaven van Aziatische Kunst en een symposium.

Programma

13:30-13:45     Ontvangst en welkom
13:45-15:00     Lezing “Speelgoed voor de zielen. Mentawai, een onbekende kunstprovincie in Indonesië” door
Dr. Jet Bakels en Prof. Dr. Reimar Schefold
15:00-16:00     Gelegenheid tot bezoek van de tentoonstelling “Mentawi in Indonesië- Schatten uit het Depot”
16:00-17:00     Borrel in het Museumcafé

Locatie

Museum Volkenkunde (Grote zaal)
Steenstraat 1
Leiden

Lezing

De rijke artistieke traditie van de Mentawai eilanden ten westen van Sumatra in Indonesië was tot voor kort in openbare collecties nauwelijks gerepresenteerd. In 2017 is het Nationaal Museum van Wereldculturen in het bezit van een collectie van voorwerpen gekomen waarvan een selectie momenteel in een tentoonstelling in het Museum Volkenkunde in Leiden wordt geëxposeerd.  In de lezing zal aan de hand van een Power Point-presentatie de kunst van de Mentawai eilanden worden geïntroduceerd en zal op de prehistorische achtergronden en de culturele context van de kunstwerken worden ingegaan.

Sprekers

Dr. Jet Bakels is antropoloog, tentoonstellingsmaker en auteur van kinderboeken.

Prof. Dr. Reimar Schefold is professor emeritus Culturele Antropologie van Indonesië aan de Universiteit Leiden en auteur van een tiental boeken, waaronder recentelijk over Mentawai “Wees goed voor je ziel; mijn jaren bij de Sakuddei” (2012) en “Toys for the Souls;  Life and Art on the Mentawai Islands” (2017).


Aanmeldformulier