nl en
Detail van een wandschildering in de Dranang Lhakhang, eerste helft van de 11de eeuw, waarschijnlijk door Indiase kunstenaars

‘Vroeg-Tibetaanse kunst’ – een lezing van Sjoerd de Vries met bijzondere aandacht voor de overgang van de Indiase naar de vroeg-Tibetaanse kunst

Op 23 september nodigt de VVAK haar leden uit voor een interessante lezing door Sjoerd de Vries over Zuidoost-Aziatische boeddhistische kunst.

In het noordoosten van India, in de huidige staten Bihar en Bengalen, ontstonden in de 7de-10de eeuw onder de koningen van de Pala-dynastie, de grote boeddhistische centra als Nalanda en Vikramashila: gigantische tempelcomplexen met de daarbij behorende religieuze universiteiten, waar studenten uit de gehele boeddhistische wereld kwamen studeren. Van hieruit waaierde het boeddhisme uit over geheel Zuidoost-Azië: In Birma zien we deze invloed in de kunst van Pagan, in Thailand, het belangrijke Khmer-rijk, en heel duidelijk  in de kunst in Indonesia van de 8ste tot de 12de eeuw. Maar deze kunst-invloeden gingen ook naar het noorden: naar Nepal, en later ook Tibet.

Andere belangrijke boeddhistische centra in die tijd waren juist in het noordwesten van India: Kashmir en de vallei van Swat.

Vanuit beide richtingen werd het boeddhisme in Tibet, dat aan het eind van de 10de-11de eeuw opnieuw tot bloei kwam, beïnvloed, zowel in geschriften als in de kunst. Het is interessant om aan de hand van de bewaarde kunstuitingen deze stijlinvloeden te bekijken, en te zien hoe ook in latere eeuwen deze invloed belangrijk blijft.

Sjoerd de Vries (1952) is kunsthistoricus, met als specialisatie Centraal Azië en Tibet. Hij is eigenaar van de kunsthandel Astamangala in Amsterdam, gespecialiseerd in oude Tibetaanse kunst. Daarnaast is hij actief met publicaties en artikelen op dit gebied.

Programma

14:15 – 14:30: Inloop en registratie
14:30 – 15:45: Lezing ‘Vroeg-Tibetaanse kunst’
15:45 – 16:00: Gelegenheid tot vragen en einde

Locatie

Auditorium Rijksmuseum Amsterdam